SOS – Uniformsyrken (SABET)

Samhällsvetenskapliga programmet med inriktningen beteendevetenskap är ett högskoleförberedande program som har studievägskod SABET.

Du + programmet

Är du intresserad av att hjälpa andra människor? Vill du lära dig släcka bränder eller rädda livet på en kompis med hjälp av kunskaper i första hjälpen? Vill du kombinera ett teoretiskt program med spännande praktiska övningar? Då skulle den här inriktningen passa dig perfekt!

Under tiden

Är du intresserad av att hjälpa andra människor? Vill du lära dig släcka bränder eller rädda livet på en kompis med hjälp av kunskaper i första hjälpen? Vill du kombinera ett teoretiskt program med spännande praktiska övningar? Då skulle den här inriktningen passa dig perfekt! Plusgymnasiet i Norrköping erbjuder en SOS- och uniforminsriktning som en del av samhällsprogrammet. Denna inriktning passar dig som i framtiden är intresserad av att arbeta som till exempel brandman, polis eller militär, men som ändå vill ha en bred teoretisk utbildning i grunden. Under dina tre år läser du ett teoretiskt beteendevetenskapligt samhällsprogram som ger behörighet till högskolan. Under utbildningen genomförs praktiska övningar i samarbete med försvarsmakten och räddningstjänsten. Du får också prova på vissa moment från SOS-yrkenas utbildningar som till exempel självskydd och juridik.

Gästföreläsningar från myndigheter som till exempel kriminalvården och polisen är också en del i utbildningen. Genom inriktningen får du prova på intagningstesterna till olika utbildningar som till exempel polishögskolans språktest i svenska eller uniformsyrkenas fystester i idrotten. Genom kurser i ledarskap, sjukvård och fördjupning i idrott får du under dina tre år på programmet en bra grund för att läsa vidare till de yrken som profilen riktar sig mot.

Det här är utbildningen för dig som vill läsa ett teoretiskt, samhällsvetenskapligt program men med många inslag av praktiska moment och övningar.

 

Efteråt

Programmets innehåll ger dig möjlighet att utveckla ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt som är värdefullt för högre studier. Utbildningen Samhällsvetare ger högskoleförberedande examen så att du kan läsa vidare på universitet eller högskola.

 

Poängplan


Gymnasiegemensamma ämnen (1150p)
Engelska 5100p
Engelska 6100p
Historia 1b100p
Idrott och hälsa 1100p
Matematik 1b100p
Matematik 2b100p
Naturkunskap 1b100p
Religionskunskap 150p
Samhällskunskap 1b100p
Svenska 1100p
Svenska 2100p
Svenska 3100p
Programgemensamma ämnen samhällsprogrammet (300p)
Filosofi 150p
Moderna språk 200200p
Psykologi 150p
Inriktning – beteendevetenskap (450p)
Kommunikation100p
Ledarskap och organisation100p
Psykologi 2a50p
Samhällskunskap 2100p
Sociologi100p
Programfördjupning (300p)
Humanistisk samhällsvetenskaplig fördjupning100p
Psykologi 2b50p
Rätten och samhället100p
Religionskunskap 250p
Individuellt val – kontakta skolan för exakt kursutbud (200p)
För information om kursutbud på individuellt val, kontakta skolans rektor.200p
Gymnasiearbete (100p)
Gymnasiearbete100p

Har du en fråga?

Använd formuläret nedan eller SMS:a Plus följt av ort och din fråga till 72 660
(t.ex Plus Jönköping När börjar höstterminen).


Namn Fyll i ditt namn.
Mail Mailadressen måste innehålla @.
Telefonnummer Fältet får endast innehålla siffror.
Stad... ▼
Program... ▼
Skriv in din fråga Skriv i din fråga.

Intresseanmälan

Fält markerade med en * är obligatoriska.