Stylist-SM

Stylist-SM arrangeras varje år av Plusgymnasiet och Drottning Blankas gymnasieskola och är en tävling där Stylister tävlar mot varandra. Vad går det ut på? Hero på Plusgymnasiet i Gävle berättar mer.

VAD ÄR STYLIST SM?

Har jag verkligen med mig allt?

Jag kollar i min väska och ser datorn, tandborste, tandkräm, kläder, extra strumpor… men jag har en känsla att det är något som saknas.

Stressen växer i mig ju mer jag tänker på det och plötsligt slår det mig :

’’Det viktigaste av allt: penna och skrivhäfte!’’

Det är jag och sju andra personer som står inne på centralstationen i Gävle och väntar på tåget mot Stockholm, som sedan ska ta oss till Göteborg. När tåget rullar in på perrongen tar Åsa, som är en av lärarna fram videokameran och filmar oss när vi går på tåget.

När vi byter tåg i Stockholm är jag extra exalterad för nu är vi verkligen på väg. De fyra stylisterna som ska vara med och tävla förbereder sig, jag kontrollerar mina intervjufrågor en gång till. Vi anländer till Göteborg. Mindre än 24 timmar kvar till Stylist- SM.

Stylist-SM anordnas av Plusgymnasiet och Drottning blankas Gymnasiet och är en tävling för elever i årskurs 2 och 3 på Stylistprogrammet. Eleverna tävlar i hår,make-up och kläd- design. Allt detta pågår i Nordstan som är en galleria i Göteborg. Varje år utser stylist- lärarna på respektive skola, fyra elever som ska medverka i finalen.

Inne på Nordstan har de byggt upp en stor catwalk och runt omkring den samlas allt mer människor. Stylister och modeller gör sig i ordning och åskådare väntar förväntansfullt på den stora modevisningen.

Jag är här för att försöka ta reda på vad Stylist-SM egentligen är. Jag går runt och intervjuar folk som medverkar i tävlingen och försöker få reda på vad dem tycker att stylist- SM är.

Felicia som medverkar i finalen för Drottning Blanka i Trollhättan säger att det är en bra möjlighet att komma ut och träffa andra med samma intressen, dessutom så utmanar man sig själv.

’’ Stylist- SM är en rolig upplevelse som jag lätt skulle kunna medverka i igen och det är något väldigt stort för mitt CV!’’, säger Emma från Plusgymnasiet i Skövde.

Vad är då stylist-SM?

Först och främst är det en tävling! En tävling mellan elever från olika skolor och städer där de som stylar bäst går hem med segern. Men är det verkligen bara det? Är den verkligen bara en tävling? Både Felicia från Trollhättan och Emma från Skövde nämner mer att det är en möjlighet och något stort för de medverkandes CV om man ska arbeta med styling senare i livet.

Jag tror det är lite av allt det här! En rolig möjlighet att bygga kontakter, träffa ungdomar från olika städer med samma intressen samt en förberedelse för yrkeslivet och händelser som kan komma upp senare.

Hero Ghasemlou, elev på Plusgymnasiet Gävle

2015-06-08