Lärlingsutbildning: Makeup artist, hårstylist och eller klädstyling

Utbilda dig till makeup artist, hårstylist och/eller till klädstylist för reklam och modereportage där du gör stora delar av din utbildning hos en reklam och modefotograf, där du också vid olika tillfällen arbetar med andra aktörer inom inriktningens olika områden som samverkar för ditt lärande.

LÄRLINGSUTBILDNING: MAKEUP ARTIST, HÅRSTYLIST OCH ELLER KLÄDSTYLING

Du lär dig genom att se hur etablerade yrkesaktörer arbetar och genom att självständigt pröva. Mycket av ditt lärande sker genom samverkan med andra aktörer, men du kommer även att arbeta med olika yrkesrelaterade uppdrag som du får från skola och lärare var du tillsammans med klasskamrater arbetar i team, genom att bland annat prova olika yrkesroller. Du kommer även att ges möjlighet att arbeta med egna projekt och i form av mer självständigt/eget arbete, var du utgår från din egen planering mot individuella mål och du kommer som elev uppmärksammas på ditt ansvar för att förstå vad du gör och varför. Dock alltid med stöd av lärare och/eller din handledare.

 Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning inom gymnasieskolan är för dig som vill göra en stor del av din utbildning på en arbetsplats. Det kräver lite mer av dig som elev och att du har eller är beredd på att arbeta med din utveckling av den egna drivkraften då det inte alltid kommer att stå en lärare eller en handledare precis bredvid dig och tala om vad du ska göra, även om det alltid finns någon där för dig som stöd. Du går inte en helt annan utbildning när du går lärlingsutbildning, men du lär dig på ett annat sätt, i autentisk miljö för din yrkesutgång och med ett mer individanpassat arbetssätt i de kurser du läser på en eller flera arbetsplatser. Du kommer ut på en arbetsplats redan i årskurs ett, det är viktigt att vara medveten om detta då det kan vara rätt så annorlunda från den vanliga skolmiljön och det kanske inte passar alla. Men fördelarna med lärling är många och du ges möjlighet att redan från årskurs ett börja bygga upp ditt kontaktnät med yrkesaktörer inom de specifika områden som du är intresserad av att verka i efter din examen.

Minst hälften av din gymnasieutbildning, 1250 poäng av din utbildning ska vara förlagda på en arbetsplats. Du har en ansvarig lärare för den del av utbildningen som är arbetsplatsförlagd, samt en handledare på arbetsplatsen. Din lärare och handledare samarbetar och ser till att även arbetsplatsförlagda delar av din utbildning följer läroplanen mot examensmålen för hantverksprogrammet.

 Under tiden

Samtidigt som du får en gedigen yrkesutbildning, ges du god möjlighet att få fördjupade kunskaper inom den inriktning din arbetsplats har, i detta fall inom produktion av marknadsföringsmaterial/ reklam, redaktionella arbeten som mode- och skönhetsreportage där ditt lärande kommer att ske ihop med en fotograf samt din lärare och andra yrkesutövare som klädstylister, kostym- och set-designers, hårstylister och makeupartister, däremellan arbetar du skapande med egna projekt och tränar olika delar, samt arbetar tillsammans i team med dina klasskamrater för att utveckla tekniska och konstnärliga kunskaper, samt ges möjlighet till ett fördjupat branschkunnande. I åk två eller tre, byter du eventuellt arbetsplats och handledare till en plats med en mer yrkesspecifik inriktning mot just dina mål. Under din lärlingsutbildning kommer du att ges god chans till att bygga upp ett eget material i form av arbetsprover för din individuella portfolio/hemsida inför ansökan till vidare studier och/eller för etablering på arbetsmarknaden och du ges möjligheter till att specialisera dig på ett fokusområde som klädstyling och/eller makeup och hår.

Du kommer arbeta med hantverkstekniska och gestaltande processer, från idé till färdig produkt där dina huvudsakliga material är smink, hår och kläder, och ges möjlighet att skapa med andra material och delar av utbildningen kommer även innefatta arbete med inredning och scenografi genom vilka du skapar och kommunicerar mot reklam och redaktionella bildmedier. Och du får lära dig att inte blanda ihop reklambudskap och redaktionellt material, samt träna sociala- och samarbetsförmågor då dessa är viktiga att ha med sig ut i yrkeslivet.

 Extra pengar

Dessutom har du som går en lärlingsutbildning möjlighet att få 1000 kronor mer, per månad, i studiebidrag från CSN.

 Efteråt

Vad dina studier leder till för arbete beror på vilka arbetsplatser din skola samarbetar med samt vilka yrkesområden inom branschen du ges möjlighet att vara hos under din utbildning. Under dina gymnasiestudier på Plusgymnasiets lärlingsprogram, hantverksprogrammet inriktning stylist, kommer du att ges möjlighet att träffa en mängd olika yrkesaktörer som skapar goda förutsättningar för att bygga grunden till, för dig, ett viktigt nätverk av yrkeskunniga inför kommande yrkesliv. När du är klar med skolan kan du arbeta som makeupartist inom exempelvis mode- och reklamindustrin, tillsammans med fotografer eller inom reklam, tv, produktionsbolag, genom en agentur, musikförlag, video, film och/eller teater. Du får göra en yrkesexaminering mot branschen i slutet av din utbildning samt om du vill ta ett gesällbrev som makeup artist är denna utbildning en mycket bra grund. Du har även bra grunder att efter din utbildning starta eget då du kommer ha getts goda möjligheter att bygga upp arbetsprover och/eller en personlig portfolio/hemsida. Självklart finns valbara kurser som ger grundläggande behörighet för högskola eller universitet.

 Typ av program: Yrkesprogram

Programmet ger möjlighet till grundläggande behörighet för högskola eller universitet. Detta förutsätter att du läser och klarar Svenska 2 samt väljer och klarar Svenska 3 och engelska 6.

  • Lärling (*APL)
  • Makeup artist, hår- och/eller klädstylist
  • Styling och gestaltande arbete inom mode och reklam
  • Praktiska projekt i fotostudio och events
  • Starta eget.

*Arbetsplatsförlagt lärande

Poängplan


Programgemensamma ämnen Hantverksprogrammet (400p)
Entreprenörskap100p
Hantverk introduktion200p
Tradition och utveckling100p
Gymnasiegemensamma ämnen (600p)
Engelska 5100p
Historia 1a150p
Idrott och hälsa 1100p
Matematik 1a100p
Naturkunskap 1a150p
Religionskunskap 150p
Samhällskunskap 1a150p
Svenska 1100p
Inriktning – övriga hantverk (500p)
Hantverksteknik 1200p
Hantverksteknik 2200p
Material och miljö100p
Programfördjupning (700p)
Hantverksteknik 3200p
Hantverksteknik 4200p
Hantverksteknik 5200p
Svenska 2100p
Individuellt val – kontakta skolan för exakt kursutbud (200p)
För information om kursutbud på individuellt val, kontakta skolans rektor.200p
Gymnasiearbete (100p)
Gymnasiearbete100p

Har du en fråga?

Använd formuläret nedan eller SMS:a Plus följt av ort och din fråga till 72 660
(t.ex Plus Jönköping När börjar höstterminen).


Namn Fyll i ditt namn.
Mail Mailadressen måste innehålla @.
Telefonnummer Fältet får endast innehålla siffror.
Stad... ▼
Program... ▼
Skriv in din fråga Skriv i din fråga.

Intresseanmälan

Fält markerade med en * är obligatoriska.